Hobby dla smakoszy: wypróbuj kuchnie świata

Pizza, kurczak po seczuańsku, sushi z tuńczykiem i kebab… jeśli właśnie na tym polegają twoje kulinarne podróże, to bardzo wiele tracisz. W każdym mieście możesz znaleźć restauracje serwujące kuchnie z całego świata i warto z tego skorzystać. Zrób sobie plan na kilka miesięcy i raz w tygodniu zjedź coś wyjątkowego. Poznaj ciekawe kuchnie świata i dowiedz się, czego możesz się spodziewać w takich restauracjach.

Kuchnia węgierska, czyli nie tylko papryka

Polak Węgier dwa bratanki – mówi stare porzekadło. I chociaż do Węgrów bardzo nam blisko, w zasadzie nie znamy ich kuchni, przeciwnie, może być dla nas zupełnie obca. Placek po węgiersku w zasadzie ma z nią niewiele wspólnego, myśląc o Węgrzech nasuwa nam się głównie gulasz i papryka i w zasadzie słusznie, ale nie tylko. Kuchnia węgierska to także jagnięcina, Lankosz, czyli smażony na oleju placek i absolutnie wyjątkowa zupa rybna, podawana zawsze z cebulą i świeżym, własnoręcznie pieczonym chlebem.

Kuchnia norweska, czyli ryby

Sałatka norweska z tuńczykiem jest dostępna w wielu restauracjach, warto jednak wiedzieć, że kuchnia norweska to nie tylko to. W tym kraju typową potrawą są ryby i inne owoce morza, w każdym wydaniu. Do najbardziej popularnych należą kraby, które serwuje się zwłaszcza na północy Norwegii. Niektóre restauracje pozwalają na wybranie sobie świeżego kraba przed przygotowaniem.

Koszerna kuchnia żydowska

Kolejną „egzotyczną” kuchnią, której koniecznie musisz spróbować, jest kuchnia żydowska. Chociaż śledź po żydowsku przeniknął do naszej kultury, inne potrawy są nam prawie zupełnie obce. A jest to bardzo ciekawa kuchnia, obfitująca w wyjątkowe smaki i niezwykłe połączenia. Do bardzo popularnych należą kulki zrobione z siekanego mięsa rybiego. Popularny jest także czulent, czyli tradycyjna potrawa, która w ortodoksyjnych domach była jedzona tylko w szabat, a teraz jest dostępna na co dzień w każdej żydowskiej restauracji. To danie jednogarnkowe, które składa się z mięsa, fasoli albo ciecierzycy, z dodatkiem kaszy lub ziemniaków.